ABC hotelarstwa, czyli słownik pojęć hotelowych

ABC hotelarstwa, czyli słownik pojęć hotelowych

Nie tylko korzystanie z hoteli łączy się ze znajomością niektórych pojęć i zasad savoir-vivre, ale również ich znajomość jest wymagana podczas zarządzania wspomnianymi obiektami noclegowymi. Poniżej przedstawimy spis najważniejszych pojęć hotelowych, dzięki którym bez wątpienia odnajdziesz się w tej hotelowej rzeczywistości. W naszym słowniczku nie tylko znajdziesz pojęcia wyjaśniające rodzaj wybieranego przez ciebie pokoju, ale również określenia dotyczące zakresu oferowanych usług w hotelu, opcji wyżywienia, a także meldunku i długości pobytu. Poznaj ABC hotelarstwa!

Pojęcia dotyczące wynajmowanego pokoju:
• Single Room — jest to pokój jednoosobowy, czyli taki, w którym znajduje się jedno łóżko.
• Double Room — jest to pokój dwuosobowy, w którym dostępne jest łoże małżeńskie.
• Twin Room — to pokój dwuosobowy, jednakże wyposażony w dwa łóżka jednoosobowe.
• Single Use — to pokój dwuosobowy, który przeznaczony jest do nocowania dla jednej osoby.
• Downgrad lub Upgrade — pojęcia te dotyczą obniżenia lub podwyższenia standardu pokoju.

Pojęcia dotyczące pakietów hotelowych:
• Room Only — pojęcie to oznacza, że w pakiecie znajduje się wyłącznie usługa nocowania.
• Bed & Breakfast — pojęcie to oznacza pakiet, w którym gość hotelowy nie tylko otrzyma nocleg, ale również śniadanie.
• Full Board — to określenie pobytu, w którym gościowi hotelowemu zagwarantowane jest pełne wyżywienie, które obejmuje śniadania, obiady i kolacje.
• Half Board — to określenie pobytu, w którym gościowi hotelowemu przysługują dwa posiłki, a więc śniadanie i obiadokolacja.
• All Inclusive — w cenie pobytu gość ma zagwarantowaną usługę noclegową, pełne wyżywienie, a także bezpłatny dostęp do strefy SPA, wellness, basenu czy siłowni, a także wszelkich usług dostępnych w standardzie.

Pojęcia dotyczące meldunku:
• Doba hotelowa — jest to czas określany ilością godzin zameldowania i wymeldowania. Doba hotelowa najczęściej trwa mniej niż 24-godziny i to właśnie podczas jej trwania goście hotelowi mogą korzystać z hotelu.
• Day Rate — to usługa, która umożliwia skorzystanie z pokoju w określonych godzinach w ciągu dnia w celu odświeżenia się lub odpoczynku.
• Check-in - to pojęcie oznaczające zameldowanie się w hotelu.
• Check-out - to pojęcie oznaczające wymeldowanie się z hotelu.

Pojęcia dotyczące wyżywienia:
• American Breakfast — goście mogą spodziewać się, że na śniadanie otrzymają tosty, jajka, sery, sok oraz herbatę lub kawę, a więc śniadanie w stylu amerykańskim.
• Continental Breakfast — goście mogą spodziewać się pieczywa z masłem, dżemem, marmoladą lub miodem, a do tego herbata lub kawa.
• English Breakfast — to śniadanie w stylu angielskim, na które składa się herbata lub kawa, a także pieczywo, masło, wędliny, jajka, ryby, dżemy.
• Brunch — to określenie posiłku pomiędzy śniadaniem a obiadem.
• Szwedzki stół — posiłki podawane są w formie otwartego bufetu, dzięki czemu każdy może wybrać jakie potrawy zje, a także w jakich ilościach.

Inne pojęcia hotelowe:
• Room Service — dzięki tej opcji goście hotelowi mogą zamawiać napoje i posiłki do swojego pokoju.
• Sightseeing — to możliwość wykupienia w hotelu pakietu z wycieczkami objazdowymi.
• Shuttle — to opcja, dzięki której goście mogą zostać przetransportowani z lub na lotnisko czy dworzec.

Sprawdź koniecznie ofertę Hotel Jarosław Coloseum!

Opinie (0)

Zobacz firmy

Producent tonerów - tonery DMD

Al. Sikorskiego 2/7
35-304 Rzeszów

Średnia Ocena

5/5
Pożyczka dla firm Rzeszów - Podkarpacki Fundusz Rozwoju

KRÓLA KAZIMIERZA 7/2
35-061 Rzeszów

Średnia Ocena

5/5
LINEA Autoryzowany Serwis Maszyn Czyszczących

Warszawska 139
35-205 Rzeszów

Średnia Ocena

5/5

Podobne artykuły

Analiza zwrotu z inwestycji w nowoczesne linie pakujące

Analiza zwrotu z inwestycji w nowoczesne linie pakujące

Wykorzystanie maszyn pakujących w przemyśle elektronicznym

Wykorzystanie maszyn pakujących w przemyśle elektronicznym

Nowoczesne i efektowne oświetlenie w domu

Nowoczesne i efektowne oświetlenie w domu